Je hebt tegenwoordig veel verschillende elektrische fietsen zoals een e-bike, speed Pedelec, hybride of een high speed e-bike. In de fietswinkels vallen ze allemaal onder de elektrische fietsen, maar de Wegenverkeerswet denkt daar anders over.

Als het gaat om aansprakelijkheid valt een elektrische fiets/e-bike in de categorie fietsen, als:

  • de e-bike trapondersteuning heeft;
    • het vanaf 25 km/uur niet meer mogelijk is om van de trapondersteuning gebruik te maken;
    • om vooruit te komen het nodig is om mee te trappen;
    • de elektrische motor een vermogen heeft van niet meer van 250 watt.

Voor deze e-bikes is het niet nodig om een kenteken aan te vragen en is geen rijbewijs nodig. Daarbij is een WA-verzekering niet verplicht.

De e-bike moet net als bij de fiets verplicht gebruik van het fietspad. De regels omtrent de aansprakelijkheid van de e-bike, zijn gelijk aan die van een normale fiets: bij een ongeval met een sterke verkeersdeelnemer, wordt uw letselschade voor minstens 50% vergoed.

Wordt niet voldaan aan voornoemde wettelijke regels voor een e-bike, dan is aldus geen sprake meer van een fiets maar gelden de regels van een bromfiets. U wordt dan gezien als een sterke verkeersdeelnemer.

Dus als u een speed pedelec of andere high speed e-bike heeft gekocht, dan zijn de aansprakelijkheidsregels van toepassing die ook gelden voor al het andere gemotoriseerde verkeer. U dient dan een WA-verzekering te hebben en een bromfietsrijbewijs. Daarnaast geldt er een maximale snelheid op de rijbaan van 45 km/uur en op het fietspad mag maximaal 40 km/uur (buiten bebouwde kom) en 30 km/uur (binnen de bebouwde kom).  

× Hoe kan ik u helpen?