Wellicht voor u onbekend, maar bij kinderen (tot 14 jaar) ligt de aansprakelijkheid in het verkeer anders dan bij volwassenen. De wet ziet kinderen als zwakkere verkeersdeelnemers met een nog niet goed ontwikkeld verkeersinzicht. Voor kinderen onder de 14 jaar geldt er dan ook een risicoaansprakelijkheid.

Dit houdt in dat bij een verkeersongeval met een kind, de andere partij altijd aansprakelijk is en de volledige schade moet vergoeden. Ook als de schuld van het ongeval bij het kind ligt. Kinderen jonger dan 14 jaar zijn dus volledig beschermd door de wet, als ze deelnemen aan het verkeer.

Een (kleine) uitzondering hierop is als de andere partij zich kan beroepen op overmacht: bijvoorbeeld als de gedraging van het kind zo onwaarschijnlijk was dat de automobilist er geen rekening mee hoefde te houden. Een beroep op overmacht slaagt echter zelden.

De letselschade wordt ook anders afgewikkeld. Tenminste, wanneer een kind (jonger dan 18 jaar) een schadevergoeding ontvangt, wordt dat alleen gestort op een rekening met een BEM-clausule: een beschikking eigen recht clausule. Deze rekening staat op naam van het kind, maar is geblokkeerd tot het kind meerderjarig is. Ouders mogen geld opnemen van deze rekening, maar alleen voor kosten die het gevolg zijn van het letsel en alleen met toestemming van de rechtbank. Dit om te voorkomen dat ouders het geld uitgeven met de verkeerde doeleinden.

× Hoe kan ik u helpen?