Een ongeluk zit in een klein hoekje. Stel je krijgt een eenzijdig ongeval of je veroorzaakt een ongeval en bent hiervoor aansprakelijk. In het eerste geval is er geen tegenpartij en in het tweede geval kun je de tegenpartij niet aanspreken, aangezien jij de veroorzaker van het ongeval bent. Kun je dan toch nog jouw letselschade verhalen?

Jazeker, zolang je maar een schadeverzekering voor inzittenden of opzittenden hebt afgesloten. Dit soort verzekeringen dekt jouw letselschade, ongeacht wie er aansprakelijk is.

Als jij een schadeverzekering voor inzittenden (SVI) of voor opzittenden (SVO) hebt afgesloten dan dient de verzekeraar jouw letselschade na een ongeval te vergoeden, ongeacht of je het ongeval zelf hebt veroorzaakt of niet. Er wordt dus niet gekeken naar wie aansprakelijk is, maar er wordt enkel gekeken of jij als verzekerde letsel door een ongeval hebt opgelopen. Deze verzekering dekt overigens ook de letselschade van alle andere passagiers in jouw auto.

Prijzig zijn deze verzekeringen vaak niet en in principe dient alle schade die door het ongeval ontstaat vergoed te worden. Het is dus slim om een dergelijke verzekering af te sluiten. Let bij het afsluiten op de verschillen tussen een SVI en een OVI verzekering. In het laatste geval wordt er alleen uitgekeerd bij overlijden of blijvende invaliditeit. Bij een SVI dient de werkelijk geleden schade te worden vergoed. Maar check bij het afsluiten van een dergelijke schadeverzekering (SVI) wel even goed de polis, zodat niet bepaalde vergoedingen in de polisvoorwaarden vooraf worden uitgesloten. Niet alle verzekeraars vergoeden namelijk de volledige schade. Even goed vergelijken loont dus.

× Hoe kan ik u helpen?